Ga terugHome      Thema’s      Vervoer & reizen      Elektrisch rijden      Op vakantie naar Denemarken met de elektrische auto
Tips

Op vakantie naar Denemarken met de elektrische auto

portretfoto Annemijn Pasman
Annemijn Pasman
Nog te vaak horen we: ‘Ik zou wel een elektrische auto willen, maar hoe gaan we dan op vakantie?’. De auto is een populair vervoersmiddel onder Nederlanders om mee op vakantie te gaan, maar een overstap naar elektrisch hoeft dat niet te veranderen. Jessie Kroon koos dit jaar voor een buitenlandse vakantie met de elektrische auto. Zij ontdekte dat een autovakantie ook prima kan met een elektrische auto en reisde deze zomer met haar Nissan Leaf naar Denemarken.
Auto van Jessie

Deze zomer ging Jessie met haar partner voor het eerst op vakantie met hun Nissan Leaf. Een elektrische auto met een bereik van zo’n 250 à 290 kilometer. Jessie: “We zijn deze zomer een rondreis gaan maken in Denemarken. Omdat we voor de eerste keer met de elektrische auto op vakantie gingen, vond ik het best spannend. Gelukkig had mijn vriend van tevoren van alles uitgezocht. Door onze tussenstops en overnachtingen goed te plannen en dankzij handige apps, hoefden we ons geen zorgen te maken over laden. Uiteindelijk hebben we zo’n 2000 uitstootvrije kilometers gemaakt. Het kost wat meer voorbereiding, maar ik zou het echt iedereen aanraden.”

Vanwaar de keuze voor de elektrische auto?

“Ik wil graag milieubewust reizen en ging voorheen ook op vakantie met de trein. Maar kamperen en dan reizen met de trein vind ik toch niet zo fijn. Met je eigen auto kun je overal komen: bij die ene afgelegen camping of bij de mooiste natuurgebieden. Vaak zijn die locaties niet zo makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Maar ik wil liever niet op pad met zo’n ronkende uitlaat achter je. Met de elektrische auto heb je best of both worlds: geen uitstoot en wél flexibiliteit.”

Wat komt erbij kijken om een vakantie met de elektrische auto te plannen?

“We hebben expres wat kortere afstanden per dag gereisd. Met de Nissan Leaf kun je maximaal één keer per dag snelladen, dus dat bepaalde hoe ver we die dag zouden komen. Bij de keuze voor accommodaties hebben we er niet zo rekening mee gehouden of we er konden laden, maar dat kwam altijd goed. Een keer hebben we bij een B&B zelfs de laadpaal van de buren mogen gebruiken.”

Hoe verschilt reizen met de elektrische auto van reizen met een normale auto?

“Het is enorm relaxt om met een elektrische auto te reizen. De auto is comfortabel en rijdt heel smooth. Je hoeft niet te schakelen, alleen maar te sturen en gas te geven. De reis was wel avontuurlijk, omdat je toch een beetje uitdaging hebt: gaat het lukken om je eindbestemming te halen? Maar we merkten gauw genoeg dat het wel goed zou komen. Als je de auto goed kent en weet waar je kunt laden, kun je echt ontspannen. Dan is het heel fijn om zo ver te kunnen reizen zonder uitstoot. Bijkomend voordeel is dat laadpalen op parkeerterreinen vaak op gunstige plekken zitten. Wij gingen bijvoorbeeld naar Legoland. Daar heb je een enorme parkeerplaats, maar de laadpalen zitten vlakbij de entree van het park.”

Is het vervelend om tussendoor de auto te moeten opladen?

“Tussendoor snelladen duurt bij onze auto maximaal drie kwartier. Dat is zo voorbij. Hoewel het niet echt inspirerende locaties zijn waar de snellaadpalen staan, kon je daar vaak wel een rondje lopen en koffie drinken. Of je maakt een praatje met andere mensen. We planden ook wel dat we moesten laden rond lunchtijd. Zo maak je de echte wachttijd korter.”

Hebben jullie geen enkel moment laadstress gehad?

“Op de heenweg ging het heel goed en bij onze accommodaties ook. Wij kozen locaties niet op laadmogelijkheden uit en toch kwam dat altijd goed. Er was zelfs een campingeigenaar die enorm blij was dat eindelijk iemand zijn laadpunt gebruikte. Op de terugweg was het op één punt iets lastiger. We zijn toen door Hamburg gereden en kwamen veel kapotte snellaadpalen tegen. Uiteindelijk vonden we er eentje op een industrieterrein, maar die was bezet. Gelukkig kwam de eigenaar van de andere auto er precies aan en konden we de auto even opladen. Verder hebben we geen enkel moment laadstress gehad.”

Heb je tips voor andere mensen die voor het eerst op vakantie willen met een elektrische auto?

  • “Vind je het spannend om over te stappen op een elektrische auto? Leen dan minstens één keer de elektrische auto van iemand anders om het voor jouw vakantie uit te proberen. De eerste keer is voor iedereen even wennen, maar je leert heel snel waar je op moet letten en dan is het heel ontspannen reizen.”
  • “Deel je reis iets anders in dan met de normale auto. Wij reden kortere afstanden en gingen altijd snelladen als we nog genoeg energie hadden om door te rijden naar een volgende paal als de eerste laadpaal kapot of bezet bleek. Er zijn allerlei handige apps die je daarbij kunnen helpen. Wij vinden de app Plugshare erg prettig werken, zo weet je waar laadpalen in heel Europa zijn en – nog belangrijker – of ze ook echt werken. Ook is het niet zo handig om met 200 km p/u over de Duitse snelweg te rijden, dan is je accu zo leeg.”
  • “Maak iets leuks van je laad-stops. Ik neem vaak een boek mee en download ook wel eens Netflix-afleveringen op mijn telefoon, dan kun je een serie kijken tijdens het laden. Of combineer het laden met de lunch of een bezoek aan een leuke stad.”
  • “Kom je er onderweg niet uit bij een laadpaal, omdat je pasje het niet doet of er een stekker ontbreekt? Twijfel niet om iemand bij het laadstation aan te spreken. Bij laadpalen heerst er een soort ‘community-gevoel’; mensen met elektrische auto’s helpen elkaar graag.”