Alles dat je moet weten over het laden van de elektrische auto

Het laadpunt is het tankstation voor de elektrische auto. Er zijn veel verschillende manieren om de elektrische auto op te laden. Dat kan bijvoorbeeld thuis in de eigen garage of op de oprit, bij een openbaar laadpunt op straat of bij een snellaadstation (meestal langs de snelweg). Het laden gaat met verschillende snelheden en stekkers.

Op deze pagina vind je alles dat je moet weten over het laden van de elektrische auto.

Lees meer over:

  1. Verschillende locaties en manieren om te laden
  2. Snelladen en stekkers
  3. Een laadpunt in de buurt vinden
  4. De laadkosten en de laadpas
  5. Een laadpunt aanvragen

 

Verschillende locaties en manieren om te laden

De meeste elektrische auto’s laden op twee locaties: thuis en op het werk. In Nederland is de gemiddelde woon/werkafstand van automobilisten 21,5 km en de gemiddelde autorit is 16,7 km. De gemiddelde auto staat ongeveer 23 uur per dag stil, wat genoeg tijd en ruimte biedt om te laden. En voor de langere afstanden zijn snellaadstations een uitkomst.

Er zijn 4 manieren om de elektrische auto op te laden. Let op: de oplaadtijden die hieronder genoemd worden, gelden wanneer de batterij helemaal leeg is. Meestal is de batterij echter half of nog voor een kwart vol en is de laadtijd daarom korter. Daarnaast is het belangrijk om te realiseren dat het laden tot 80% van de laadcapaciteit gelijkmatig gaat, maar dat de laatste 20% relatief langer duren.

Thuis via het stopcontact
Je kunt de meeste elektrische auto’s opladen via het stopcontact thuis (230V). Met een vermogen van 2,2 kW en de 41kW batterij kost het 25 uur om volledig op te laden (en 20 uur om tot 80% te laden). Er wordt optioneel een 230V kabel meegeleverd bij de Renault ZOE. Het is echter veel gemakkelijker, sneller en veiliger wanneer je de auto oplaadt via een laadpunt. Wij adviseren daarom de installatie van een laadpunt bij de Renault ZOE.

Thuis met een laadpunt
Je kunt een eigen laadpunt aan huis nemen. Er wordt aangeraden om dan een 3,7 kW laadpunt te gebruiken. De gewone huisaansluiting hoeft dan meestal niet verzwaard te worden. Je laadt met een zogenaamde 3,7 kW Wallbox 25 kilometer (actieradius) erbij per uur. Met een 11kW Wallbox laatdt je 73 kilometer (actieradius) per uur erbij. Als je ervoor kiest deel te nemen aan deze actie, kun je geadviseerd worden over welk laadpunt geschikt is voor de door jou gekozen auto. Dan kun je ook gebruik maken van een exclusief Nu Elektrisch aanbod van onze partner Nuon om thuis gratis een laadpunt aan te schaffen.

Openbaar laadpunt
Door heel Nederland staan diverse (semi-)openbare laadpunten. Aan de openbare weg, bij jou in de buurt, maar ook bij bedrijven en parkeergarages. Er zijn ruim 4.000 openbare en 6.200 semi-openbare (beperkt toegankelijke) laadpunten. Deze aantallen blijven groeien. Lees meer over een laadpunt in de buurt vinden.

Meestal leveren de openbare laadpunten een vermogen van 11 kW en soms ook van 3,7 of 22 kW. Met een 11kW Wallbox laatdt je 73 kilometer (actieradius) per uur erbij. Alle openbare laadpunten in Nederland zijn toegankelijk met de Mennekes-stekker (type 2), die je standaard bij de auto krijgt. Lees meer over de verschillende typen stekkers.

Snelladen
Bij snelladen wordt de energie met een hogere spanning in de accu gebracht. Zo is het mogelijk om de Renault ZOE met 229 kilometer (actieradius) per uur erbij te laden. Snellaadstations vindt u op strategische locaties langs de snelwegen, bij wegrestaurants en bij knooppunten rond grotere steden. Lees direct hieronder verder over snelladen.

Snelladen en stekkers

Met een snellader kun je de batterij van de Renault ZOE Z.E.40 opladen met 229 kilometer (actieradius) per uur. Op dit moment zijn er bijna 200 snellaadstations in Nederland, voornamelijk langs de snelwegen. En dit aantal groeit snel: iedere week komt er wel een bij. Aan een snellader zitten verschillende stekkers, zodat je er met iedere elektrische auto kunt laden.

Technisch gezien is er een onderscheid tussen AC-snelladen met wisselstroom (alternating current) en DC-snelladen met gelijkstroom (direct current). Wisselstroom (AC) komt standaard uit het net. Om een auto met gelijkstroom (DC) te kunnen opladen, is een transformatorstation nodig om de wisselstroom (AC) om te zetten naar gelijkstroom.

Er zijn drie verschillende stekkers waarmee je kunt snelladen. Bij een snellader zit de stekker aan het laadpunt vast, dus hier hoef je zelf geen aparte kabel voor mee te nemen. Met welke stekker en dus bij welke laadpunten je kunt opladen, hangt af van je auto. Er is maar één snellaadstekker die past, dus je kunt niet per ongeluk een verkeerde stekker in je auto steken.

Mennekes type 2 (AC)

Mennekes type 2 (AC)Deze stekker wordt gebruikt voor de Renault ZOE.
Alle AC-laders in Nederland worden op deze kaart getoond.

Een laadpunt in de buurt vinden

Een elektrische auto heeft met het navigatiesysteem de mogelijkheid om de dichtstbijzijnde laadpunten te zoeken. De Renault ZOE beschikt standaard over dit navigatiesysteem. In het dagelijks gebruik is dit handig, maar niet 100% betrouwbaar. Er komen namelijk regelmatig nieuwe laadpunten bij en er zijn soms laadpunten bezet.

In het dagelijks gebruik zal je vaak dezelfde laadpunten gebruiken. Wanneer je op zoek gaat, kun je de volgende hulpmiddelen gebruiken:

 

De laadkosten en de laadpas

Thuis laden
De gemiddelde maandelijkse kosten voor het thuis opladen liggen tussen de € 30,- en € 40,- wanneer je 10.000 km per jaar rijdt.

Bij een laadpunt thuis betaal je de kosten van de elektriciteit voor je elektrische auto via je energierekening. Je totale energierekening wordt dus hoger dan voorheen, omdat je toen alleen voor het huishoudelijk verbruik betaalde.

Met zonnepanelen kun je zelf stroom opwekken. Elke kW die door je zonnepanelen wordt opgewekt, verdwijnt van je eindafrekening voor elektriciteit. Een investering in zonnepanelen heb je op deze manier snel terugverdiend. Bovendien zijn de op zonne-energie gereden elektrische kilometers volledig duurzaam; er worden geen broeikasgassen uitgestoten voor het opwekken van je elektriciteit. In de toekomst zullen interessante diensten beschikbaar komen, die de combinatie tussen elektrisch vervoer en duurzame energie nóg sterker maken. Voor meer informatie over zonnepanelen: Slimwoner.nl/zon-zoekt-dak.

Openbaar laden
Om te laden bij een (semi-)openbaar laadpunt heb je een laadpas nodig. Via Nu Elektrisch wordt bij elke auto een laadpas van Nuon aangeboden.
Hoeveel je betaalt voor openbaar laden, verschilt per laadpunt:

  • Elk openbaar laadpunt heeft zijn eigen starttarief, stroomtarief en tijdtarief. Dit wordt bepaald door de exploitant van het laadpunt. Deze kosten voor een specifiek laadpunt vind je in de app van Nuon.
  • Als bedrijf ontvang je maandelijks een factuur voor gebruik van de laadpas. Ben je particulier gebruiker van de laadpas? Dan worden de kosten per automatische incasso afgeschreven. De kosten van het laden bestaan uit kosten voor de laadsessie. Lees meer over de tarieven.
  • De laadpas die je van Nuon ontvangt, is al geactiveerd door hun systeem. Het kan tot 2 dagen na ontvangst duren voordat je hem ook op oplaadpunten van andere providers in Nederland kunt gebruiken.

 

Snelladen
Met de laadpas van Nuon kun je ook laden bij de meeste snellaadstations op strategische locaties langs de snelwegen en bij knooppunten rond grotere steden. Dit geldt niet voor de snellaadstations van FastNED, daar kun je alleen laden als je de FastNED app gedownload hebt. Zij plaatsen elke week een nieuwe snellaadstation langs de snelweg en bieden alle snellaadmogelijkheden aan. Alle auto’s met snellaadmogelijkheid kunnen er daardoor terecht. De kosten bij FastNED zijn €0,69 per kW of voor €100,- per maand onbeperkt laden (excl. btw). Bij de andere snellaadpunten verschilt het tarief. Bekijk een overzicht van alle FastNED snellaadstations.

Een laadpunt aanvragen

Aan huis
Als je ervoor kiest deel te nemen aan deze actie, kun je geadviseerd worden over welk laadpunt geschikt is voor de door jou gekozen auto. Dan kun je ook gebruik maken van een exclusief Nu Elektrisch aanbod van onze partner Nuon om thuis een gratis laadpunt aan te schaffen.

Openbaar
Wanneer je niet de mogelijkheid hebt om thuis te laden (in de garage of bij de oprit), moet je in de openbare ruimte laden. Controleer eerst of er al een laadpunt bij je in de buurt, zie een laadpunt in de buurt vinden.

Is er geen laadpunt bij je in de buurt, kun je bij je gemeente een aanvraag doen. Het beleid op plaatsen van laadpunten verschilt per gemeente. Klik direct door naar de regelingen van de grootste gemeentes van Nederland: AmsterdamRotterdamDen HaagUtrechtEindhovenTilburgGroningenAlmereBredaNijmegenArnhemDordrecht.

 • sponsor
 • sponsor
 • sponsor

Aanbieding

50% voltooid