Deelnemers

De straten die deelnamen aan Auto van de Straat Gelderland waren de Groenendaalseweg in Renkum, de Mosterdhof in Westervoort en de Hindestraat in Nijmegen. Elke straat had weer haar eigen redenen om deel te nemen en andere verwachtingen van het project.

Groenendaalseweg, Renkum

De Groenendaalseweg in Renkum zou na de deelperiode op de schop gaan. Een perfect moment om eens bij elkaar te komen met bewoners en te praten over hoe de straat er uit moet komen te zien. Het werd snel duidelijk dat er behoefte was aan meer groen en minder auto’s op straat. Goed idee, maar toch lastig te realiseren in een dorp waar niet alle voorzieningen zomaar op fietsafstand liggen. Toen ze Auto van de Straat tegenkwamen, was het enthousiasme meteen groot en de groep snel bij elkaar. De Groenendaalseweg heeft de wedstrijd gewonnen door veel te autodelen, bereik in de media te creëren en doordat er acht (tweede) auto’s zijn weggedaan in de straat.

Mosterdhof, Westervoort

In deze hofjeswijk in Westervoort ligt sinds 2019 een wijkontwikkelingsplan klaar waarin duurzaamheid een grote rol speelt. De wijk is vanwege zijn ligging gevoelig voor wateroverlast en hittestress. Om deze reden willen bewoners, in samenwerking met de gemeente en andere organisaties, de openbare ruimte klimaatbestendig maken. Dit betekent uiteraard meer ruimte voor groen, en minder stenen. Een lastige opgave in een wijk met een tekort van zo’n 90 openbare parkeerplaatsen. Auto van de Straat was hier dus éxtra waardevol en liet de enthousiaste deelnemers kennismaken met het autodelen.

Hindestraat, Nijmegen

In de Hindestraat, een typische jaren ’30 straat in Nijmegen, zat het delen er al goed in. Bewoners lenen elkaar spullen uit via hun straat-app, beheren samen een gezamenlijk speelterrein midden in de straat en organiseren cursussen over de aanschaf van warmtepompen en over hout-stoken zonder overlast. Ze zijn druk aan de weg aan het timmeren naar een duurzame Hindestraat, met steeds meer geïsoleerde woningen en zonnepanelen. De elektrische deelauto paste perfect in het plaatje. Het was dus geen verassing dat de groep al snel was gegroeid naar meer dan 20 huishoudens.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor

Aanbieding

50% voltooid