Een race in een elektrische auto?

Door Nina Vergoosen

21 juni 2021 – Kan je helemaal naar Limburg rijden met een elektrische deelauto? Jazeker! Kan je ermee racen over de lege A73? Dat lijkt ons niet verstandig… Maar een autorace kijken tijdens het laden van de auto, dat kan natuurlijk wel.

Het is ons opgevallen dat de elektrische e-Golf een sportieve auto is. Dat de auto elektrisch wordt aangedreven, zorgt er voor ons gevoel niet voor dat de auto inlevert aan vermogen. Ook voor de pittige rijder, valt er uit deze auto dus plezier te halen, ook al hoor je niet het bijbehorende stoere gebrom uit de uitlaat. Maar dat sportieve gevoel raak je tijdens een laad-stop wel kwijt; het is niet zo dat deze auto bijzonder langzaam oplaad, maar ten opzichte van ‘eventjes de tank volgooien’, moet je wat geduld hebben. De rit naar Limburg duurde hierdoor een stuk langer. Op 25-30 minuten moet je voor het laden van +/- 70% van de accu toch wel rekenen. (Na zo’n 80% neemt de laadsnelheid zelfs af.)

Bovendien verraste het ons enigszins dat er direct langs de route, die voor een groot deel uit A73 bestaat, maar weinig opties voor het ‘snelladen’ liggen. Op de terugweg hebben we daarvoor zelfs een klein ommetje gemaakt. Dit levert toch wel de nodige zorgen over of we het allemaal gaan redden en vraagt om het goed plannen van je laad-momenten. Dit laatste blijkt in de praktijk ook wat lastig, ten eerste omdat de actieradius soms op- en soms weer afloopt; het is moeilijk voorspellen met hoeveel accu-inhoud je bij je laadpunt aankomt. En ten tweede geven verschillende apps aan of een laadpaal vrij is, maar blijkt de bezetting in werkelijkheid soms anders. In het geval dat de laadpalen niet vrij zijn, hoop je maar dat iemand snel klaar is. Anders sta je eerst minuten lang op hem/haar te wachten voordat je zelf met laden kunt beginnen. Het aantal laadpalen in Nederland zou dus nog wat mogen uitbreiden. Dan zijn er niet alleen om te stoppen meer opties verdeeld over het land, maar zullen ook de laadpaal-gebruikers zich hopelijk meer spreiden waardoor rijen worden voorkomen.

Wij hadden geluk en konden direct de stekker inpluggen, maar hebben tijdens het laden de Formule 1 race bekeken om verveling tegen te gaan. Leuk weetje; als je de telefoon via Bluetooth aan de radio van de auto koppelt, kan je het commentaar van de wedstrijd (of je muziek) via de boxen van de auto beluisteren waardoor je ‘er helemaal in komt’. Dan rest alleen nog achterover leunen, wachten en toch het gevoel hebben dat je hard mee aan het scheuren bent.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor

Aanbieding

50% voltooid