Steeds meer kilometers met de deelauto’s

Door Jan van Schuylenburg

31 maart 2021 – De deelauto’s zijn deze maand veel meer gebruikt dan vorige maand. En niet alleen omdat maart langer is dan februari! In maart is er zo’n 3000 kilometer afgelegd, tegen 1000 kilometer in februari. Het project krijgt meer bekendheid in de wijk, onder andere doordat we onze ervaringen delen via de Facebookgroep van Mooi Mosterdhof, en nieuwe buren raakten enthousiast. Ook trokken deelnemers van het eerste uur de stoute schoenen aan en begonnen aan hun eerste langeafstandsritten. Zo werden er ritten gemaakt naar onder andere Noordschans (260 km totaal, met één keer tussendoor laden) en naar Lauwersoog (422 km totaal, met twee keer tussendoor laden). Het bleek werkelijk erg eenvoudig te zijn. Bij beide ritten bleek het onderweg laden bij Fastned erg snel te gaan. 20kWh Laden in 30 minuten (toilet en een kopje koffie ondertussen ook mogelijk) bleek genoeg om met een 80% volle accu weer op weg te gaan. Het laden start – als je wilt – binnen een minuut na aankomst. Onderste kapje eraf, CCS stekker erin, drukken op starten en de laadpas ervoor houden. Je hoort een paar relais klikken en het laden start met 40kW. Jammer genoeg kun je op de Fastned-laadpaal niet zien wanneer de laadsnelheid afneemt, dus stop je gewoon bij 80%, of eerder natuurlijk wanneer je genoeg hebt geladen om thuis te kunnen komen.

Op weg naar Lauwersoog bleek goede voorbereiding handig; boven Drachten zijn weinig snellaadstations, dus iets eerder laden was het handigst. Als je namelijk onderweg met een gewone laadpaal (laadsnelheid 7 kW) moet laden sta je natuurlijk wel langer te wachten.

Tip: Als je een paar uur op bezoek gaat verder dan 100 kilometer, moet je minimaal één keer laden om terug te kunnen komen. Dat kan natuurlijk ook in de buurt van je bezoekadres. Neem bijvoorbeeld een vouwfiets, step of inline skates mee en rijdt de laatste kilometer(s) vanaf de laadpaal op die manier lekker snel.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor

Aanbieding

50% voltooid