Wedstrijdjes bij het stoplicht

Door Barbara Akkerman

6 juni 2021 – “Het was een zonnige dag. Mama zei, ‘er zijn deelauto’s in de wijk’. Eerst zei ik ‘nee da’s saai’, maar het zag er leuk uit. Op dat moment wouden we er in, maar dat kon niet want dan moest je natuurlijk allerlei soorten apps openen: is de auto beschadigd? Ja! Waar zit die schade? Op de auto! Error error, kan geen verbinding maken met het stomme gedoe… mama was geïrriteerd. En toen gingen we helaas naar mijn zus met onze halfdode auto.” Dit stukje is geschreven door mijn 10 jarige dochter.

Nou en of het een zonnige dag was! De auto`s stonden te glanzen in de ochtendzon. Het wijkteam had me uitgedaagd dat ik als fervent autorijdster toch echt eens onze deelauto moest gaan proberen. Elektrisch… Wij hebben hier twee Volkswagen e-Golf E-DITION. Lekker jong en met maar liefst 136 PK. Dat haalde mij wel over de streep. App gedownload, reservering gemaakt en hand in hand liepen mijn dochter en ik naar de auto. Inderdaad wat kleine oude schades, die al gemeld stonden in de app. Dus.. ontsluiten die handel… Nee, error. En nog eens een error… Wat te doen? Even bellen en het bleek een af en toe voorkomend probleem met android en de app te zijn. Dus even je app afsluiten en opnieuw opstarten… Weg reservering en weg tegoed.. We hadden een afspraak dus we zijn met mijn oude autootje maar weggegaan. `s Middags hebben we weer gebeld en het tegoed stond er in een paar seconden weer op. Reservering gemaakt en terug naar de auto`s. Nu lukte het wel. Even stoeien met de laadkabel en starten maar. Oei, niet alleen elektrisch maar ook nog eens een automaat! Het was erg lang geleden dat ik voor het laatst een automaat reed. Nu moeten jullie weten dat ik minimaal 30.000 km rijd op jaarbasis en vele rijvaardigheid, slip- en dergelijke cursussen heb gedaan. Regelmatig race ik samen met vrienden graag een rondje Nürburgring. Door de corona crisis zit de Duitse grens nog dicht dus dat werd hem niet helaas. Alhoewel, helaas… De auto startte meteen en toen moest ik nog zien weg te rijden. Gelukkig kon ik wat oefenen op het terrein waar onze auto`s staan en toen ik het idee had dat ik er veilig de openbare weg mee op kon gaan begon het avontuur!

Wat is die auto snel! Heel prettig wanneer je snel moet optrekken. En zo stil! Dat vind ik overigens best griezelig omdat wij een nogal kindvriendelijke wijk hebben met enorm veel spelende kinderen die overal vandaan voor je auto kunnen schieten, in hun spel. En deze auto horen ze helemaal niet aankomen. Dat bleek niet alleen een dingetje te zijn bij kinderen want toen ik de Ijsseldijk op reed en er een paar fietsers gezellig naast elkaar voor me reden, schokken die enorm dat ik achter hen reed. Ze hadden me niet gehoord. Ook het remmen was iets heel anders dan met een benzine auto, laat staan erna weer wegrijden. En remmen moest ik nogal eens, want een Golf lokt andere automobilisten klaarblijkelijk uit tot een wedstrijdje wie-het-eerste-weg-is-bij-het-stoplicht. En die verliezen ze glansrijk tegen deze E-Golf. Even wegspuiten bleek geen probleem. Alleen wanneer ik dus remde… stond de auto ook meteen stil! De auto`s achter me vonden dat met mij minder aangenaam. Ik begreep meteen waarom je bij de start van een reservering eerst de vraag moet beantwoorden “Ziet u nieuwe schades aan de auto?”. Na lekker getoerd te hebben in onze mooie Liemers parkeerde ik de auto weer op haar stekje. Ik deed de laadkapel erin, en liep met een grote grijns naar huis. Het is een veilige, zuinige, geweldig snelle bak en het was een erg leuke ervaring, al was het ook een beetje pijnlijk want mijn schouder is blauw van de gordel!

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor

Aanbieding

50% voltooid