Deelnemers

In 2019 heeft Auto van de straat in Noord-Brabant plaatsgevonden en de deelnemende straten waren Kattenbosch in Rosmalen, De Vesting in Woudrichem en Meerendonk in ‘s-Hertogenbosch. Elke straat had weer haar eigen motivatie en verwachtingen voorafgaand aan de deelperiode.

Kattenbosch – Rosmalen

Kattenbosch is een wijk die al een aantal jaar bezig is om te verduurzamen. De wijk is oorspronkelijk gebouwd vanuit een CPO-project, waarbij de bewoners opdrachtgever waren van het bouwproject. Kattenbosch bestaat uit 111 woningen. Hoewel de wijk groot is, zijn we als bewoners nauw bij elkaar betrokken, mede omdat we een aantal zaken gemeenschappelijk hebben, zoals een boerderij. Daar zijn gemeenschappelijke zalen, een café en een filmhuis. Ook hebben we een gemeenschappelijke buitenruimte en moestuintjes.

Duurzame initiatieven voor de hele buurt

Het beheer van onze gemeenschappelijke zaken ligt bij onze eigen stichting: Stichting Wijkbelangen Kattenbosch. De sociale cohesie is een belangrijke kwaliteit in onze wijk. Dit heeft de afgelopen jaren ook geleid tot duurzame initiatieven, zo hebben we samen onze woningen geïsoleerd (vloeren, gevels en daken), heel veel zonnepanelen gelegd en het grootste particuliere groene-daken-project van Nederland aangelegd met meer dan 2000m2 aan groen dak. Op dit moment zijn we bezig met de gemeente en diverse partners om te onderzoeken of we onze wijk collectief van het aardgas af kunnen krijgen.

Waarom elektrisch autodelen?

Binnen onze wijk wordt gekeken naar mogelijkheden om het energieverbruik te beperken, maar ook om het gebruik van fossiele brandstoffen in het algemeen terug te dringen. De wens bestond al langere tijd om collectief gebruik te gaan maken van een elektrische auto. Auto van de Straat biedt de mogelijkheid om dit eerst vier maanden uit te proberen. Het doel van onze wijk is uiteraard om er een blijvend project van te maken.

De Vesting – Woudrichem

Woudrichem – een van de oudste vestingsteden van Noord-Brabant – gaat voor de meest moderne manier van vervoer: elektrische auto’s! Wij dromen van autoloze straten en van fijne autoluwe voetgangerszones waar bewoners en toeristen kunnen genieten van de sfeer van de vesting. Wij dromen van ongebruikte parkeerplaatsen die plaatsmaken voor groen en voor terrassen van ondernemers die de groeiende stroom toeristen in onze streek voorzien van gezonde sapjes en vegetarische hapjes. Ook bomen kunnen dan verbeterde groeiplaatsen krijgen en zo meer schaduw bieden en zorgen voor een gezonde leefomgeving. Wij dromen van meer ruimte voor de wandelaar en fietser en van meer elektrische oplaadpunten.

Duurzame ambities

In Woudrichem investeren wij graag in duurzaamheid. We zorgen voor de isolatie van onze woningen en plaatsen zonnepanelen op het dak waar dat is toegestaan. Met Woerkumer Weelde, een eigen werkgroep van de bewoners, wordt er geïnvesteerd in een groenere vesting door beplanting en groenonderhoud. En nu, willen de bewoners van de 350 woningen binnen onze vesting heel graag het experiment aangaan met de elektrische deelauto’s. Auto van de Straat zou onze stad letterlijk en figuurlijk schoner kunnen maken.

Wat gaat elektrisch autodelen ons brengen?

Geparkeerde auto’s domineren nu het beeld van de historische vesting. Zelfs overdag, wanneer vooral tweede auto’s blijven staan. De deelauto’s kunnen meer ruimte op straat scheppen, omdat bewoners dan geen tweede auto meer nodig hebben. OV is hier spaarzaam, de verbindingen zijn vergelijkbaar met die van een eiland. Een elektrische deelauto zou in één keer heel veel lucht geven. Het plan van Auto van de Straat viel in de stad van Jacoba van Beieren en Dokter Tinus dan ook in zeer vruchtbare aarde!

Meerendonk – Rosmalen

Meerendonk is een jonge wijk die in 2011 is gebouwd aan de voet van het Provinciehuis van Noord-Brabant. Wij zijn een hechte buurt die veel doet aan het leefbaar maken van onze mooie wijk. We hebben een beschermd natuurgebied en een duurzame basisschool in onze wijk. Dit heeft ons geïnspireerd om bewust bezig te zijn met het milieu en een duurzame leefomgeving. Zo hebben we in 2013 een Koningslinde laten planten, hebben veel huizen zonnepanelen en zijn we bezig met groene daken voor de wijk. Daarnaast hebben we in 2017 met succes de komst van een fabriek in onze wijk tegengehouden door onze inzet op social media en landelijke media.

Waarom elektrisch autodelen?

Twee elektrische deelauto’s maken het voor ons mogelijk om nog duurzamer te leven. In onze wijk zijn sinds 2011 meer dan 60 kinderen geboren. Wij willen onze kinderen meegeven dat we zuinig moeten zijn op de natuur. Door gebruik te maken van elektrische deelauto’s kunnen we de nieuwe generatie laten zien hoe je samen mooie dingen kunt bereiken. We hebben minder uitstoot en de benzine-slurpende auto’s blijven staan en zullen zelfs op termijn de wijk uitgaan.

Onze wijk heeft een gezamenlijke Facebookpagina, waardoor we al heel hecht zijn. We delen veel spullen, carpoolen en is er zelfs een buurt-voetbalteam opgericht dat bij OJC Rosmalen voetbalt. Omdat er geen bushalte in onze wijk staat, is het gebruik van een auto voor veel mensen die slecht ter been zijn noodzakelijk. Door een deelauto kunnen zij heel makkelijk een auto pakken en het boodschappenwagentje de deur uitdoen.

Hoe gaan wij de elektrische deelauto’s inzetten?

We zijn van plan om de elektrische deelauto’s te gebruiken bij kinderfeestjes waarvoor anders een normale auto wordt gebruikt, maar ook voor het wekelijkse vervoer naar sportclubs. Ook planten we als buurt elk jaar gezamenlijk bloembollen. Die halen we straks samen bij het tuincentrum met onze elektrische deelauto’s. Tijdens deze ritjes gaan we ook zeker een keer carpool-karaoke à la James Corden organiseren, dus daar volgt nog een flitsende video van!

 

 

In samenwerking met:
  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor

Aanbieding

50% voltooid