Elke rit is net iets anders met een deelauto

Kattenbosch in Rosmalen was onderdeel van Auto van de straat Noord-Brabant.

Elke rit is net iets anders met een elektrische deelauto

Door Ton Dietvorst

1 mei 2019

Je dochter te hulp schieten met de auto? Met een elektrische deelauto is dat toch net iets anders. Onze dochter studeert in Rotterdam. Ze wil een grote spiegel mee naar haar studentenkamer nemen, dus bied ik aan om haar met de deelauto te brengen. Afstand: 180 kilometer retour. Als ik de auto ophaal, staat het bereik op 200 kilometer. Dat moet net lukken, denk ik zo. Voor de zekerheid rijden we heel rustig over de snelweg. Ik vind een vrachtwagen die 100 kilometer per uur rijdt en ga er achter rijden. Zo komen we bij haar kamer aan met nog 100 kilometer aan elektriciteit resterend in de accu’s.

Een dreigende kilometerteller
De terugweg was een stuk spannender. Ik zie geen vrachtwagens meer waar ik achter kan hangen. Ik rijd een stukje 120, maar zie het resterende bereik veel sneller teruglopen dan dat mijn eindbestemming dichterbij komt. Toch maar weer terug naar 100 kilometer per uur. Plots gaat het aantal verreden kilometers gelijk op met het verbruik. Nu maar hopen dat er geen wegwerkzaamheden zijn waardoor ik onverwacht zal moeten omrijden! Met het zweet enigszins in mijn handen bereik ik veilig de laadpaal met zelfs nog wat stroom over, genoeg voor tien kilometer extra.

Ook geschikt voor feestvervoer
Daarnaast hadden we laatst een verjaardagsfeest thuis voor een van onze kinderen. Het vervoer rondom kinderfeestjes kan een hele organisatie zijn. Vaak moet er dan met groepen kinderen rondgereden worden: van school naar huis en op het einde van het feest weer als alle kinderen naar huis moeten. We hadden deze dag twee auto’s tot onze beschikking, waarvan eentje de elektrische deelauto van Auto van de Straat. Ik wist wel dat kinderen het leuk zouden vinden om hier in te rijden, maar dat ze er om zouden gaan strijden, had ik niet meteen verwacht! We hebben een verdeling gemaakt, zodat iedereen er een keertje in kon.

Zoef-auto’s zorgen voor extra vermaak
Het is grappig om te zien dat onze eigen kinderen, die er natuurlijk al vaker in hadden meegereden, hun eigen enthousiasme deelden met de andere kinderen. Ook konden zij uitleggen wat er wel en niet anders is aan de elektrische auto in vergelijking met een gewone brandstofauto. Tijdens de rit moest natuurlijk de sportstand ook een keer uitgeprobeerd worden. Het optrekken is zo lekker, vooral ook omdat het zo geleidelijk gaat, dat moet je toch een keer zelf hebben ervaren. Wat ik verrassend vond is dat kinderen ook de stilte in de auto kunnen waarderen, in ieder geval tijdelijk 😉 Ik dacht dat dat meer iets voor de ouderen onder ons zou zijn. Enfin, het was een leuk feestje met een extra dimensie, vanwege de mooie ‘zoef-auto’s’.

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor

Aanbieding

50% voltooid