Woudrichem benoemd tot Beste Deelstraat

Na vier maanden autodelen loopt de actieperiode van Auto van de Straat op zijn eind. Op vrijdag 5 juli werd daarom de Beste Deelstraat bekendgemaakt door Annemarie Spierings, gedeputeerde van Provincie Noord-Brabant. De deelnemers in de Vesting in Woudrichem kwamen als beste autodelers uit de bus en mogen daarom nog vier maanden langer twee elektrische auto’s delen. Woudrichem laat daarmee de deelnemers in Kattenbosch (Rosmalen) en in Meerendonk (Den Bosch) achter zich. De Vesting heeft met 15 huishoudens de meeste elektrische kilometers gereden (bijna 40.000 kilometer op jaarbasis) en de meeste publiciteit gecreëerd voor autodelen.

Van proef naar eigen autodeelproject

De autodelers in Woudrichem bestempelen de proefperiode van vier maanden als leerzaam, maar kijken vooral vooruit. Met deze verlenging kunnen meer autodelers zich bij de bestaande groep aansluiten en hoopt men duidelijk te krijgen hoe groot het animo is voor een eigen vervolg. Het doel van de deelnemers in Woudrichem is namelijk om zelf een autodeelproject te realiseren in hun vesting. Met de verlenging van vier maanden kunnen zij langer gebruikmaken van de proeftuin die het project Auto van de Straat hen biedt. Hopelijk kunnen ze het autodelen daarna zelf voortzetten. Ook bij de deelnemers in Rosmalen en Den Bosch leeft de wens om zelf alsnog een autodeelproject op te zetten, al dan niet met een andere samenstelling van deelnemers.

Elektrisch rijden voelt veilig en comfortabel

De deelnemers in de verschillende straten kijken terug op een periode waarin zij op een laagdrempelige manier kennis konden maken met elektrisch autodelen. Hoewel er heel wat onderlinge afspraken aan te pas kwamen en de deelnemers de auto’s ook moesten leren kennen, zijn zij zeer te spreken over elektrisch autodelen. Over het comfort van elektrisch rijden zijn de straten het unaniem eens: elektrisch rijden is een genot. “Elektrisch rijden is heerlijk, de auto’s vragen om minder onderhoud en stoten geen vervuilende stoffen uit.”, zegt een autodeler uit Woudrichem. Ton Dietvorst, autodeler uit Rosmalen voegt daaraan toe: “Het rijden voelt veel veiliger, doordat je geen koppeling hebt. Je kunt veel meer letten op het verkeer.”

Autodelen is wennen, maar samen maak je het succesvol

Bij het autodelen werd er soms nog wat gestoeid met de techniek, maar door goede onderlinge communicatie werden problemen goed opgelost. Zowel de deelnemers uit Woudrichem, als Rosmalen beamen dit. Ton: “Een betrouwbare auto en autodeel-app zijn heel belangrijk om het autodelen te doen slagen en de deelnemers enthousiast te houden.” De deelnemers van Auto van de Straat zien vooral potentie in de deelauto als vervanger voor de vele tweede auto’s die geparkeerd staan in hun straten. Bovendien spreken alle deelnemers over een verbeterde sociale cohesie in hun straat, doordat er veel communicatie was tussen de autodelers. “Je leert al snel rekening te houden met andere gebruikers: netjes de auto achterlaten en zorgen dat hij goed opgeladen is.”, aldus Stephanie Vorstenbosch, autodeler in Den Bosch. “We deelden niet alleen tips over het gebruik van de auto’s, maar er kwamen ook gesprekken op gang over duurzaamheid. We hebben zo meer mensen leren kennen uit onze buurt.”

Zelf ook autodelen?

Wil je zelf ook autodelen? Je vindt hier meer informatie en tips.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor

Aanbieding

50% voltooid