7 tips voor een relaxte elektrische vakantie

Als je denkt aan een relaxte vakantie is op reis met een elektrische auto waarschijnlijk niet het eerste wat in je opkomt. Toch hoeft op vakantie met een elektrische auto niet stressvol te zijn. Helemaal niet als je goed voorbereid bent. Daarom geven we je 7 tips om goed voorbereid een relaxte elektrische vakantie te hebben:

Tip 1: Opladen tijdens je overnachting

Wil je elke ochtend relaxt op kunnen staan, wetende dat je straks met een volle accu de weg op kan? Let er dan op bij het boeken van je accommodatie dat er ook laadpalen ter plekke of in de buurt aanwezig zijn. Dit kan je checken door contact op te nemen met de accommodatie of door te kijken op openchargemap.com. Zo zorg je er voor dat zowel jij als je auto opgeladen aan de dag kunnen beginnen.

Tip 2: Verdiep je in je vakantiebestemming

Wil je dit jaar graag op vakantie naar Frankrijk? Kijk dan naast welke uitjes er leuk zijn om te doen in jouw regio, ook naar welk type laadkabel er voornamelijk wordt gebruikt, en welke partij de meeste laders in beheer heeft. Moet je om hier te laden een pas bestellen of een app downloaden? Als je een pas nodig hebt, zorg er dan voor dat je deze op tijd bestelt, het opsturen en activeren kan namelijk een tijdje duren. Extra tip: in Frankrijk wordt vooral de Type 3C stekker gebruikt en de KiWhi pas.

Tip 3: Houd je opties open

Het kan zo maar gebeuren dat er onverwachts een weg afgesloten is, de laadpaal bezet of buiten gebruik is of dat je pas niet werkt bij een lader. Wees hierop voorbereid en houd je opties open. Plan bijvoorbeeld verschillende routes met ruimte voor onvoorziene omstandigheden. Neem verschillende passen mee, mocht die ene pas toch niet werken en neem ook verschillende type laadkabels en een verlengsnoer mee. Mocht de parkeerplek voor de laadpaal bijvoorbeeld bezet zijn door een benzine auto dan kan je een paar plekken verderop alsnog je auto opladen.

Tip 4: Rijd op rustige dagen

Ben je net vertrokken, rijd je alweer de file in. Dus wat doe je dan, dan zet je de airco wat hoger om het niet te warm te krijgen. Een nadeel hiervan is dat het wel je accu leeg trekt. Dus als je liever niet de afweging tussen lekker verkoeld rijden en relaxt je laadpaal halen wil maken, zorg er dan voor dat je rustige routes neemt en niet op zwarte zaterdagen rijdt. Let wel op met rijden op zondag, laadpunten bij bedrijven zullen niet altijd bereikbaar zijn.

Tip 5: Check je bandenspanning voor je vertrek

Dit geldt voor zowel benzine en diesel als elektrische auto’s, wanneer je banden te zacht staan afgesteld kost dat meer energie omdat je meer wrijving hebt met het wegdek. Zorg er dus voor dat je banden goed op spanning zijn voordat je op vakantie gaat. Zo gaat je accu weer wat langer mee.

Tip 6: Rij met stijl

Je rijstijl kan veel uitmaken voor het energiegebruik van je auto. Het belangrijkste is om rustig(er) te rijden en met een constante snelheid. Je zou hiervoor je cruise control kunnen gebruiken, maar een andere goede manier is om op de vrachtwagenstrook te gaan rijden. Hierdoor rijd je niet alleen op een constante snelheid, maar de vrachtwagen vangt ook nog extra windweerstand voor je weg. Daarnaast kost inhalen veel energie en abrupt afremmen ook, probeer daarom zo geleidelijk mogelijk af te remmen. Op deze manier maak je goed gebruik van het regeneratief remsysteem van je auto en wek je zelfs extra energie op.

Tip 7: De reis is het doel

Onthoud verder, de reis is het doel. Geniet van het rijden in je elektrische auto en maak de verplichte oplaadstops iets om naar uit te kijken. Plan bijvoorbeeld een pauze in een leuk klein stadje wat je anders voorbij gereden zou zijn. Ga even lekker lunchen of neem probeer een lokale lekkernij met een kopje koffie. Strek lekker je benen en ga een potje voetballen of badmintonnen. Uiteindelijk gaat het er niet om of je wel op je bestemming aankomt, maar hoe.

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor

Aanbieding

50% voltooid