Je hoort helemaal niet dat je rijdt

Carolina Vogel bestuurde een dag een eGolf: "Als ik het sleuteltje in mijn eigen auto omdraai, ben ik gewend om 'vrrroemmm' te horen, maar toen ik de eGolf startte gebeurde er niets. Ja, 'pling-plong' om aan te geven dat-ie het deed. En toen ik wegreed, dacht ik, 'ik hoor helemaal niet dat ik rijd'. Dat was wel even wennen."

Carolina Vogel, projectleider Stadsbeheer bij Gemeente Groningen, was een van de gelukkigen die op autoloze dinsdag 2 oktober een eGolf probeerde, een elektrische auto. Autoloze dinsdag is een initiatief van Enexis om de auto eens te laten staan en te kiezen voor een duurzaam alternatief. Een eBike of speed pedelec bijvoorbeeld, maar ook het gebruik van elektrische en dus uitstootloze auto’s wordt aangemoedigd.

Openbaar vervoer
Carolina woont in Winsum en ging tot eind vorig jaar altijd met het openbaar vervoer naar haar werk, totdat ze andere baan kreeg bij de gemeente en aan de Duinkerkenstraat ging werken. “Ik ben een enorme fan van het openbaar vervoer, maar de verbinding tussen mijn huis en mijn werkplek is dermate lastig, dat ik besloot om een auto te leasen. Het werd een Peugeot 108. Zeer zuinig die wat verbruik betreft, in de A-klasse valt. Dat vond ik toch wel belangrijk toen ik hem leaste.

Hele ervaring
Ja, en toen kreeg ik de mogelijkheid om een dag gratis gebruik te maken van een eGolf. Dat leek me wel wat en het was een hele ervaring kan ik je vertellen. Ten eerste hoor je niks, als je rijdt, maar het is ook nog eens een pittig bakje. Dat verwacht je misschien niet bij een elektrische auto. Optrekken ging snel, en ook tijdens het inhalen merkte ik dat de auto behoorlijk vlot accelereerde. Helemaal goed. De auto rijdt heerlijk. Heel comfortabel, degelijk en geweldige wegligging. De ‘zit’ was wat stevig, zeg maar. Typisch Deutsch en gründlich en wat harder dan ik gewend ben in mijn Franse Peugeot.

Technische snufjes
Er zit een groot display in wat bijvoorbeeld aangeeft hoe ver je nog kunt rijden voordat ie weer aan de lader moet en de auto heeft allerlei technische snufjes. Overal aan de buitenkant zitten sensoren. Toen ik een afspraak aan het Zuiderdiep had en daar met de auto naartoe ging, reed ik blijkbaar ergens te dicht langs. Nou, dat werd me direct duidelijk gemaakt doordat er een geluid afging. Op weg naar huis schakelde ik in Adorp de cruise control in op 50, want daar wordt flink geflitst. Remt de auto ineens af omdat ik, althans dat vonden de sensoren, te dicht op een voorganger reed.

‘Henri’
Wat erg grappig was, ik had mijn telefoon aan het display gekoppeld. Toen ik thuis aankwam en ontkoppelde, kreeg ik op mijn mobiel het bericht, ‘vergeet je mobiel niet Henri’. Henri is de testrijder van deze eGolf. Al met al een geweldige ervaring en doordat je zo milieuvriendelijk en duurzaam rijdt, wordt je er wel bewust van, ‘hé zo kan het ook dus.’

Prijs
Nadelen? Zeker, die zijn er ook. De prijs bijvoorbeeld. Zo’n eGolf kost € 41.000, dat vind ik toch wel heel veel geld en de actieradius is tussen de 250 en 300 km. Na 250 km moet ie aan de lader. Ga je ver weg op vakantie, dan moet je de reis goed plannen en regelmatig een uurtje stoppen.

Postcodeloterij
Voorlopig denk ik er niet over na om een eGolf of elektrische auto aan te schaffen, dat zit um vooral in de hoge prijs. Eerlijk gezegd denk ik eerder dat ik een elektrische fiets koop. Een ander verhaal wordt het natuurlijk als ik de Postcodeloterij win, dan koop ik direct een Tesla”, besluit ze lachend.

CO2-reductie
Dinsdag 2 oktober was de tweede autoloze dinsdag dit jaar. De eerste keer, op 12 juni, was een groot succes! Meer dan 24 organisaties, waaronder de gemeente Groningen, deden mee, met in totaal 35.000 medewerkers. Dit leverde een CO2-reductie van 350.000 kilogram op! De volgende autoloze dinsdag is op 2 april 2019.

Tekst en beeld: Gemeente Groningen

 

 

  • sponsor
  • sponsor
  • sponsor

Aanbieding

50% voltooid